preskoči na sadržaj

Srednja škola Dragutina Stražimira

Login

SREDNJA ŠKOLA DRAGUTINA STRAŽIMIRA

GUNDULIĆEVA 2a

10 380 SVETI IVAN ZELINA

ured@ss-dstrazimira-svetiivanzelina.skole.hr

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

SEKTOR: ELEKTROTEHNIKA I RAČUNALSTVO

ZANIMANJE: TEHNIČAR ZA ELEKTRIČNE STROJEVE S PRIMIJENJENIM RAČUNALSTVOM

Trajanje programa: 4 godine

 

Novi obrazovni program tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom omogućuje stjecanje širokog temeljnog znanja iz elektrotehnike, a posebno znanja vezanog za električne strojeve, automatsko upravljanje računalom, automatiku, elektroenergetiku, industrijska računala, električne instalacije i slično.

Po završetku srednjoškolskog programa tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom raspolaže znanjima dovoljnim za zaposlenje, ali i za nastavak školovanja, kako na tehničkim fakultetima i veleučilištima, tako i na drugim obrazovnim institucijama. Važno je naglasiti da je program matematike i fizike prilagođen višoj razini ispita Državne mature.

Ukoliko ne želi nastaviti školovanje, tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom može raditi na poslovima primjene računalnih tehnika i programiranja električnih strojeva, projektiranja, konstruiranja, ispitivanja, obrade podataka i izrade dokumentacije. Može obavljati poslove nadzora materijala, poluproizvoda i proizvoda, rukovoditi proizvodnom radnom skupinom, raditi na operativnoj i tehnološkoj pripremi proizvodnje električnih strojeva i opreme, pripremi tehnološke dokumentacije, planiranju materijala i njegove nabave, te konstruiranju dijelova električnih strojeva i njihovoj standardizaciji. Radi u najsuvremenijim postrojenjima elektrotehnike i industrijskih računala te u industriji općenito, a poslove obavlja u zatvorenom prostoru.

   

Poželjne osobine za obavljanje ovog zanimanja su dobar vid i sluh, raspoznavanje boja, uredna ravnoteža i stabilno stanje svijesti, razvijena motorička spretnost i pokretljivost, uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, uredna funkcija mišićno-koštanog, srčano-žilnog i dišnog sustava, te sposobnost koncentracije i sustavnost u radu s naglaskom na provedbi mjera zaštite na radu. Smetnje vida i sluha, neraspoznavanje boja, alergijske reakcije, osjetljivost na industrijsku prašinu, sredstva za podmazivanje i izolaciju, kronični poremećaji koji remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, kao i oni koji remete funkcije spomenutih tjelesnih sustava, zapreke su za obavljanje ovoga zanimanja.

 

preskoči na navigaciju