preskoči na sadržaj

Srednja škola Dragutina Stražimira

Login

SREDNJA ŠKOLA DRAGUTINA STRAŽIMIRA

GUNDULIĆEVA 2a

10 380 SVETI IVAN ZELINA

ured@ss-dstrazimira-svetiivanzelina.skole.hr

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

SEKTOR: OSOBNE, USLUGE ZAŠTITE I DRUGE USLUGE

ZANIMANJE: FRIZER

Trajanje programa: 3 godine

Pod frizerskim zanimanjem podrazumijeva se obrazovanje uslužnih djelatnika – frizera za žene i muškarce. To je kreativno zanimanje srodno kozmetičarima, vizažistima, stilistima i pedikerima, odnosno strukama u kojima estetika dolazi do izražaja i zahtijeva određena znanja i sposobnosti.

Nastavni sadržaji koje budući frizeri moraju upoznati iz područja struke vezani su za njegu kože i kose, oblikovanje kose šišanjem i izradom frizure, kemijske procese na kosi, te za njegu i uljepšavanje noktiju, obrva i trepavica, brade i brkova. Neophodno je upoznati i frizerski salon kao prostor u kojem se pružaju frizerske usluge.

Frizerski salon kao zatvoreni poslovni prostor odiše ugodnim ambijentom, toplinom, svjetlošću i čistoćom, no dobre rezultate rada osigurava samo uz profesionalnog i stručnog frizera.

Kod budućeg frizera poželjne su psihofizičke kompetencije kao što su komunikativnost, urednost, kreativnost, osjećaj za boje, dobar vid, nesklonost alergijama i kožnim bolestima te dobro opće zdravstveno stanje. Zbog rada u stojećem položaju, u kojem su opterećene noge i kralješnica, frizer mora imati dobru fizičku kondiciju.

Važna je i samokritičnost u poslu, koja frizeru omogućuje ispravljanje osobnih pogrešaka, čime se poboljšava vlastiti rad.

Kako bi postigli potrebnu kvalifikaciju, budući frizeri trebaju završiti trogodišnju frizersku školu, u kojoj kroz pohađanje praktične nastave stječu preciznost, spretnost i brzinu. 

Polaganjem kontrolnog, a potom i pomoćničkog ispita nakon završenog trogodišnjeg obrazovanja frizeri stječu uvjet za daljnje napredovanje i polaganje majstorskog ispita.

Zbog stalnih noviteta u tehnologijama struke, a u cilju što većih mogućnosti pružanja usluge, frizeri se priklanjaju promjenama u trendovima i modi te se stoga kontinuirano usavršavaju putem seminara, stručnih časopisa i slično, čime vježbaju i razvijaju svoju kreativnost u radu.

 

 

POSJET ZAGREBAČKOM VELESAJMU "DANI LJEPOTE"

preskoči na navigaciju