preskoči na sadržaj

Srednja škola Dragutina Stražimira

Login

SREDNJA ŠKOLA DRAGUTINA STRAŽIMIRA

GUNDULIĆEVA 2a

10 380 SVETI IVAN ZELINA

ured@ss-dstrazimira-svetiivanzelina.skole.hr

Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Agrotehničar

SEKTOR: POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA

KVALIFIKACIJA: AGROTEHNIČAR                                             

NOVI PROGRAM USKLAĐEN S EU STANDARDIMA!

Trajanje obrazovanja: 4 godine 

Poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja hrane, zdravstvena zaštita životinja, očuvanje prirode, razvoj ekološke svijesti, ekološka proizvodnja i ruralni razvitak temeljne su potrebe hrvatskoga i EU gospodarstva i tržišta rada. Obrazovanje prema novom strukovnom kurikulumu za kvalifikaciju agrotehničar osigurava stjecanje temeljnih znanja i vještina u spomenutim područjima, a po završetku srednje škole moguće je zapošljavanje u struci, kao i nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama i fakultetima.

Agrotehničar treba imati dobro razvijene psiho-motoričke sposobnosti, spretne ruke, dobar vid, opip, sluh i okus. Treba imati razvijene higijenske navike, ekološku osviještenost, osjećaj za estetiku, te prezentacijske i komunikacijske vještine u prikazivanju proizvoda i usluga. Poželjno je da pokazuje inicijativu i samostalnost u donošenju odluka, da bude poduzetan, odgovoran i sklon timskom radu. Mora biti spreman na cjeloživotno učenje te praćenje novih tehnologija.

Agrotehničar organizira rad i radi na poljoprivrednim gospodarstvima (OPG, obrti, trgovačka društva, zadruge), u ustanovama (škole, instituti, agencije) u području proizvodnje, dorade, prerade i tržišta proizvoda biljnog i animalnog podrijetla (stočarstvo, ribarstvo i pčelarstvo). Poslove može obavljati samostalno ili kao zaposlenik. Radno vrijeme se prilagođava tehnološkim procesima i vremenskim uvjetima, a u radu je obvezno korištenje zaštitne odjeće i obuće.

Pored teorijske nastave u standardnim učionicama, nastava se izvodi u školskim laboratorijima za analizu tla i analizu vina, a praktična znanja učenici stječu primarno na školskoj parceli. Na parceli se nalazi nasad koštuničavih i grmolikih voćaka te se provodi ekološki uzgoj povrtnih i ratarskih kultura. Na parceli je smješten i plastenik za hidroponski uzgoj povrća, kao i zaštićeni prostor - tunel, u kojem učenici uzgajaju ljekovito i začinsko bilje. Ove školske godine tamo ćemo zasaditi i novi nasad autohtone sorte kraljevina. Škola uspješno surađuje i s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem gradskom području, koja učenicima pružaju mogućnost upoznavanja s modernim tehnologijama u poljodjelstvu.

Ovaj program završava izradom i obranom završnog rada, nakon čega se stječe zvanje agrotehničar te se otvara mogućnost (samo)zapošljavanja u struci. Učenici koji žele nastaviti školovanje pored završnog rada moraju položiti i ispite državne mature, koji su preduvjet za upis na visokoškolske ustanove i fakultete.

Voliš li prirodu i svijet u kojem živiš, želiš li očuvati okoliš i doprinijeti razvoju sela, ovo je zanimanje za tebe!

preskoči na navigaciju