preskoči na sadržaj

Srednja škola Dragutina Stražimira

Login

SREDNJA ŠKOLA DRAGUTINA STRAŽIMIRA

GUNDULIĆEVA 2a

10 380 SVETI IVAN ZELINA

ured@ss-dstrazimira-svetiivanzelina.skole.hr

Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

             UM Zeline

VIJESTI
EDUKACIJA NA TEMU IZRADE SVEČANIH FRIZURA
Silvija Kožić / datum: 20. 2. 2018. 13:55
U nedjelju, 18. veljače 2018. u našoj je školi održana edukacija na temu izrade svečanih frizura, koju je organiziralo Udruženje obrtnika Svetog Ivana Zeline. Voditeljica edukacije bila je Kristijana Pižir, majstorica frizerka iz Ivanić Grada, koja na državnim i svjetskim natjecanjima frizera postiže vrhunske rezultate. 

U programu su sudjelovali majstori frizeri, članovi Udruženja obrtnika Svetog Ivana Zeline te učenice koje se u zelinskoj srednjoj školi obrazuju za zanimanje frizer  i njihove nastavnice.

Kroz edukaciju i ugodno druženje učenika i majstora frizera svi su nazočni imali prigodu upoznati ljepotu i kreativnost frizerske struke. Djelić atmosfere dočarava vam priloženi video.

[OPŠIRNIJE]BROŠURA "OPASNOSTI OD STRUJNOG UDARA UZ PRUGU"
Silvija Kožić / datum: 19. 2. 2018. 16:34

U privitku se nalazi brošura "Opasnosti od stujnog udara uz prugu" koju smo dobili od HŽ Infrastrukture posredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Poseban povod za to bilo je nedavno stradavanje maloljetnika uslijed strujnog udara prilikom penjanja na vagon na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu. 

Brošura je dostupna i na poveznici:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf


[OPŠIRNIJE]ŽUPANIJSKO NATJECANJE U FUTSALU ZA DJEVOJKE
Silvija Kožić / datum: 16. 2. 2018. 09:49

U Zaprešiću je 15. veljače 2018. održano Županijsko natjecanje u futsalu za djevojke. Naše učenice s voditeljicom prof. Jasnom Kus osvojile su 1. mjesto te se tako plasirale na poludržavno natjecanje.

 


[OPŠIRNIJE]Brošura za roditelje: Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati
Silvija Kožić / datum: 7. 2. 2018. 14:26

U privitku se nalazi Brošura za roditelje: Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati namijenjena informiranju roditelja o novim psihoaktivnim tvarima.

Zbog rastuće dostupnosti proizvoda koji sadrže nove psihoaktivne tvari te visokih rizika koji se povezuju s njihovom konzumacijom, svrha predmetne brošure je informirati roditelje o toj pojavi. U njoj će roditelji naći osnovne informacije o tome što su nove psihoaktivne tvari (nove droge), u kakvim se oblicima pojavljuju, gdje se iste mogu nabaviti, koji su učinci i štetne zdravstvene posljedice konzumacije novih droga te kako prepoznati trovanje novim psihoaktivnim tvarima. Također, u brošuri su navedeni savjeti za roditelje kako na vrijeme uočiti i spriječiti problem vezan uz konzumaciju novih psihoaktivnih tvari, odnosno kako razgovarati s djetetom o novim drogama i štetnim posljedicama njihove konzumacije.  

Kliknite na opširnije.


[OPŠIRNIJE]SADNJA PRESADNICA RAJČICE
Silvija Kožić / datum: 2. 2. 2018. 21:29

26.1.2018. učenici 3. i 4. razreda poljoprivrednog usmjerenja pod vodstvom svojih nastavnika posadili su 460 presadnica sorti Edamso, Clarabella, Barteza i Belle. Ovo je treća godina kako se u plasteniku s hidroponskim uzgojem proizvodi rajčica te nastavnici i njihovi učenici s nestrpljenjem čekaju plodove koji su sad već prepoznatljivi i u užoj lokalnoj zajednici Svetog Ivana Zeline. Nadamo se dobroj i plodnoj godini!


[OPŠIRNIJE]PROVEDBA ISTRAŽIVANJA UDRUGE RODITELJA "KORAK PO KORAK"
Silvija Kožić / datum: 31. 1. 2018. 09:54

Naša škola sudjeluje u provedbi istraživanja među djecom i mladima Udruge roditelja „Korak po korak“ na projektu „Prevencija u zajednici“. Ovim projektom kojim namjeravamo doprinijeti učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika među djecom i mladima naše škole i zajednice.

Među učenicima drugih i četvrtih razreda će se tijekom veljače provesti anonimno istraživanje o zaštitnim i rizičnim čimbenika za zlouporabu sredstva ovisnosti djece i mladih.

Ukupno, u istraživanje se namjerava uključiti 1000 djece i mladih iz tri grada partnera na projektu (Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Zaprešić) s ciljem otkrivanja informacija o čimbenicima koji utječu na konzumaciju sredstva ovisnosti među djecom i mladima.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su bitni za daljnji tijek projekta i razvoj akcijskog plana na razini grada prevencije jer učinkoviti plan koji će nam omogućiti razvoj konkretnih koraka za učinkovitu prevenciju.

Ovaj projekt ima za cilj doprinijeti učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika u našem gradu. Sve aktivnosti na projektu znanstveno su utemeljene i provode se u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Sukladno Etičkom kodeksu istraživanja s djecom, pripremljene su suglasnosti za zakonske skrbnike.

Ovo istraživanje, odobreno je te verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ključna aktivnosti na projektu je uspostava univerzalne prevencije, a to će se provesti kroz uključivanje djece, mladih i građana u ovo istraživanje i procjenu prioriteta u provedbi preventivnih programa te osnaživanje gradskih Vijeća za prevenciju za razvoj i implementaciju programa prevencije s ciljem jačanja zasitnih čimbenika i smanjivanjem rizičnih čimbenika za zlouporabu sredstva ovisnosti.

Projekt se provodi uz  podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Više informacija o projektu pronađite na web stranici Udruge roditelja „Korak po korak“.


[OPŠIRNIJE]TERMINI OBRANE ZAVRŠNIH RADOVA U ZIMSKOM ROKU ŠK. GOD. 2016./17.
Silvija Kožić / datum: 25. 1. 2018. 15:05

Obrana završnog rada za zanimanje AUTOMEHANIČAR je 6. veljače 2018. u 14:00.

Obrana završnog rada za zanimanje FRIZER  je 5. veljače 2018. u 8:00.


[OPŠIRNIJE]NATJEČAJ ZA STIPENDIJE
Silvija Kožić / datum: 19. 12. 2017. 08:03

Zaklada “Stjepan Antolković- Šimunjek“

Breg Mokrički  9b

Sveti Ivan Zelina

 

Na temelju članka 9. Odluke o dodjeli stipendija Zaklade Stjepan Antolković-Šimunjek, Upravni odbor Zaklade raspisuje

NATJEČAJ

za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2017./2018. za učenike i studente

                                                               I.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju učenici i studenti koji udovoljavaju sljedećim općim uvjetima:

 

A) UČENICI

     -da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Svetog Ivana

      Zeline

     -da su redoviti učenici srednje škole

     -da su završili osmogodišnju školu na području Svetog Ivana Zeline

     -da su prethodnu školsku godinu završili  s najmanjom prosječnom ocjenom
       od 4,5

     -da nisu stariji od 19 godina

     -da im prosječni neto prihod po članu obitelji nije veći od  2.500,00 kuna

      mjesečno

B) STUDENTI

    -da su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem na području Svetog Ivana

      Zeline

    -da su redoviti studenti

    -da su završili osmogodišnju školu na području Sv.Ivana Zeline

    -da su završili posljednji razred srednje škole s najmanjom prosječnom
     ocjenom od 4,5 (za studente prve godine), odnosno predhodnu godinu studija
     sa prosječnom  ocjenom od  najmanje 3,0

    -da nisu stariji od 26 godina 

    -da im prosječni neto prihod po članu obitelji nije veći od 2.500,00 kuna

     mjesečno                                            

                                                                II.

Zbog ograničenih prihoda Zaklade za školsku/akademsku godinu 2017/2018. dodijeliti će se ukupno 13 stipendija i to učenicima  i  studentima koji su stipendiju dobivali prethodne godine ukoliko ispunjavaju uvjete u ovoj godini (čl.22.Odluke o dodjeli stipendija Zaklade).Dakle, novih stipendista neće biti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O NATJEČAJU KLIKITE NA OPŠIRNIJE.                                                                                                

                                                            

PRIJAVNI OBRAZAC DOSTUPAN JE U TAJNIŠTVU ŠKOLE.

 


[OPŠIRNIJE]DODJELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA NAŠOJ ŠKOLI
Silvija Kožić / datum: 17. 12. 2017. 16:24

13. prosinca 2017. naša je škola s Ministarstvom poljoprivrede potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017. Na javni smo poziv prijavili projekt pod nazivom Kraljevina – autohtona sorta zelinskoga kraja te su nam dodijeljena sredstva u iznosu od 201.446,71 kn. Autorice projekta su nastavnice poljoprivredne struke Martina Madžarac, dipl. ing. i Andreja Regvat, dipl. ing. te vršiteljica dužnosti ravnatelja Martina Zerec, prof. Voditelj projekta je nastavnik stručnih predmeta poljodjelstva Ivan Bradarić, mag. ing., koji se pobrinuo za nabavku ponuda za kupnju opreme. Savjetodavnu su podršku osigurali tajnik Davor Plantić, konzultantska tvrtka Logička matrica d.o.o., Danijel Đekić, voditelj projekta MOPS te Anita Findri Ratkajec, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Cilj je projekta modernizacija nastave u sektoru Poljoprivrede, prehrane i veterine kroz uvođenje suvremenih i inovativnih procesa, metoda, aktivnosti i sadržaja u postojeći strukovni kurikulum, a to ćemo ostvariti kroz podizanje novog nasada kraljevine na školskoj parceli. Kraljevina je stari autohtoni kultivar vinove loze koji vuče podrijetlo iz vinogorja sjeverozapadne Hrvatske, gdje je i danas rasprostranjena, te predstavlja vodeći kultivar u sortimentu zelinskoga vinogorja. Novim ćemo nasadom učenicima zasigurno podići svijest o važnosti ove autohtone sorte, a provođenjem edukativnih radionica vezanih za sadnju, rezidbu, njegu i zaštitu, kraljevinu ćemo promovirati i među širim građanstvom te istovremeno osnažiti suradnju Škole s lokalnom zajednicom. Dobivenim će se sredstvima nabaviti sadni materijal i armatura, alati za provođenje ampelotehnike, mehanizacija (vinogradarski traktor) i dodatna oprema (atomizer, dvobrazni plug, traktorska prikolica, freza i malčer).

Ovaj će projekt učenicima dugoročno osigurati stjecanje znanja, vještina i kompetencija vezanih za sve aspekte vinogradarstva, od pripreme tla i podizanja nasada korištenjem uzgojnog oblika Guyot, preko postavljanja armature i provođenja potrebnih radnji za njegu vinograda, do berbe i proizvodnje vina. Proizvedeno vino učenici će analizirati u školskom laboratoriju za analizu vina, gdje će odrediti njegova kvantitativna svojstva, a temeljem dobivenih rezultata ocijenit će njegovu kvalitetu i spriječiti eventualnu pojavu bolesti i mana vina. Zahvaljujući stečenim kompetencijama, po završetku programa povećat će se konkurentnost učenika na tržištu rada, a Škola će steći bolje materijalne uvjete za provođenje praktične nastave u ovom sektoru. Valja naglasiti da se na školskoj parceli nalaze i školski voćnjak i povrtnjak, te ćemo svu navedenu mehanizaciju i opremu koristiti ne samo u vinogradu, nego i na ostalim površinama, što projektu daje dodanu vrijednost.

 

 


[OPŠIRNIJE]NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA
Silvija Kožić / datum: 27. 11. 2017. 13:26

Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija u školskoj odnosno akademskoj 2017./2018. godini.

 

Tekst Natječaja kao i obrasci za prijavu nalaze se na sljedećoj internetskoj poveznici: https://branitelji.gov.hr/vijesti/natjecaj-za-dodjelu-stipendija/1884.


[OPŠIRNIJE]Predavanje na temu "Bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom"
Silvija Kožić / datum: 15. 11. 2017. 14:42

U našoj školi održano je predavanje na temu  "Bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom." 

Detalje pročitajte na:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1922020354713243&id=1909580165957262


[OPŠIRNIJE]ŠKOLSKI FACEBOOK
Silvija Kožić / datum: 15. 11. 2017. 14:38

Ove školske godine s radom je započela facebook stranica naše škole. Ako ste zainteresirani pogledajte ju na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/Srednja-%C5%A1kola-Dragutina-Stra%C5%BEimira-1909580165957262/


[OPŠIRNIJE]DONACIJE ŠKOLI
Silvija Kožić / datum: 9. 11. 2017. 09:56

Početkom ovog mjeseca naša je škola dobila financijsku donaciju od tvrtke Metal-Elektro, te tri Arduino starter uređaja za izvođenje vježbi od tvrtke Godental j.d.o.o. Novac će se utrošiti na kupnju opreme za elektrostrojarsku radionicu, a uređaje će za izvođenje vježbi koristiti učenici koji se školuju za zanimanja u području elektrotehnike.

Iskreno zahvaljujemo spomenutim tvrtkama na pomoći i ukazanom povjerenju.

 


[OPŠIRNIJE]Dani zahvalnosti za plodove zemlje
Silvija Kožić / datum: 20. 10. 2017. 13:53

Učenici smjera poljoprivredni tehničar - opći obilježili su 19. listopada 2017. Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

 


[OPŠIRNIJE]STIPENDIRANJE UČENIKA OBRTNIČKIH ZANIMANJA
Silvija Kožić / datum: 13. 10. 2017. 08:31

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je izmjene Otvorenog javnog poziva za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Uslijed povećanog interesa učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) produžuje se rok zaprimanja prijava za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ do 31. listopada 2017. godine.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 18.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda a 15% iz nacionalnih sredstava.

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte na adresu:

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

 

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. god. te popis tražene dokumentacije, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo


[OPŠIRNIJE]STIPENDIJE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Silvija Kožić / datum: 2. 10. 2017. 15:46

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija.Tekst natječaja sa pripadajućom dokumentacijom dostupan je na stranicama Zagrebačke županije:
https://www.zagrebacka-zupanija.hr/natjecaji/160/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-zagrebacke-zupanije  


[OPŠIRNIJE]DONACIJA TVRTKE IVERPAN
Silvija Kožić / datum: 12. 9. 2017. 11:22

11. rujna 2017. naša je škola od tvrtke Iverpan zaprimila novčanu donaciju u iznosu od 7.500,00 kn. Dobiveni će se iznos u cijelosti utrošiti na kupnju tri licence edukacijskog softvera Corpus 4 Pro, kojim će se služiti učenici koji se obrazuju za zanimanje stolar. Korištenjem tog programa u praktičnoj nastavi učenici će steći korisna znanja koja će im po završetku školovanja omogućiti konkretan i jasan prikaz onoga što kupac želi naručiti, precizan izračun cijene i potrebne količine materijala te izbjegavanje bilo kakvih pogrešaka u komunikaciji s kupcima vezano za naručeni namještaj. Iskreno zahvaljujemo tvrtki Iverpan na dobivenim sredstvima!


[OPŠIRNIJE]DONACIJA TVRTKE TOKIĆ
Silvija Kožić / datum: 11. 9. 2017. 08:22

U četvrtak, 7. rujna 2017. u Svetom Ivanu Zelini svečano je otvorena nova poslovnica tvrtke Tokić d.o.o. te je tom prilikom našoj školi uručena novčana donacija u iznosu od 5.000,00 kn. Cijeli će se iznos utrošiti na poboljšanje materijalnih uvjeta za izvođenje praktične nastave strojobravara i automehaničara.

Iskreno zahvaljujemo tvrtki Tokić d.o.o., a posebno vlasnicima, gospodi Iliji i Stojanu Tokiću, koji su nam donaciju i uručili.

   


[OPŠIRNIJE]Prvi dan nastave
Silvija Kožić / datum: 23. 8. 2017. 08:22

OBAVIJEST O SMJENAMA I PRVOM DANU NASTAVE

Nastava u novoj školskoj godini počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. Učenici koji pohađaju opću gimnaziju i smjer tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom nastavnu godinu započinju u jutarnjoj smjeni, a učenici koji pohađaju trogodišnje obrtničke smjerove i smjer poljoprivredni tehničar – opći u popodnevnoj smjeni.

IZNIMNO, zbog provođenja ispita državne mature iz matematike, 4. rujna 2017. nije moguće organizirati nastavu u jutarnjoj smjeni te će se nastava (satovi razrednika) za OG i E razrede održati u vremenu od 13.00 do 15.00 sati, a za PTO i obrtničke razrede u vremenu od 15.00 do 17.00 sati.

Ispričavamo se zbog eventualnih problema s prijevozom.

U prilogu možete naći popis učionica po razredima.


[OPŠIRNIJE]Otvoreni javni poziv za Projekt "Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima" za 2017.
Silvija Kožić / datum: 23. 8. 2017. 08:15

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2017. godinu.

Ovaj Otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08).

 

Ukupno raspoloživa bespovratna sredstva za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva iznose 18.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava.

Ukupni iznos potpore koja se može dodijeliti je 9.000,00 kuna po učeniku, za školsku godinu 2017./2018. (od 01.09.2017. do 31.08.2018. godine).

 

Prijava (Prijavni obrazac s propisanom dokumentacijom) se podnosi Ministarstvu neposredno ili putem pošte od 1.9.2017. do 13.10.2017. godine na adresu:

 

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

„Prijava na Otvoreni javni poziv – Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“

Ulica grada Vukovara 78

10000 ZAGREB

 

Sve informacije o Projektu „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ te popis tražene dokumentacije, dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta https://www.mingo.hr/page/kategorija/ministarstvo  

 

NAPOMENA: Molimo da na potvrdama o redovitom školovanju naznačite naziv zanimanja, razred te da li je zanimanje JMO!

 

U privitku se također nalaze sve potrebne obavijesti i dokumenti.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST O BESPLATNIM UDŽBENICIMA ZA UČENIKE S PREBIVALIŠTEM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA
Silvija Kožić / datum: 9. 6. 2017. 11:09

U privitku je obavijest o nabavi besplatnih udžbenika za učenike naše škole koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba.

Kliknite na OPŠIRNIJE.


[OPŠIRNIJE]BROŠURA "OPASNOSTI OD STRUJNOG UDARA UZ PRUGU"
Silvija Kožić / datum: 19. 2. 2018. 16:30

U privitku se nalazi brošura "Opasnosti od stujnog udara uz prugu" koju smo dobili od HŽ Infrastrukture podsredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Poseban povod za to bilo je nedavno stradavanje maljoljetnika uslijed strunog udara prilikom penjanja na vagon na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu. 

Brošura je dostupna i na poveznici:

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf


[OPŠIRNIJE]Polaganje vijenca na grob Dragutina Stražimira
Silvija Kožić / datum: 21. 10. 2012. 11:07
Grob Dragutina Stražimira i naši profesori

     Delegacija grada Svetog Ivana Zeline i predstavnici  Zagrebačke županije  boravili su u Pragu  od 12. do 14. listopada 2012. godine kako bi u znak počasti položili vijenac na grob Dragutina Stražimira čije ime nosi naša škola. U izaslanstvu naše škole  bili su  profesori: Carmen Vunić,  Biserka Bilić  i  Dragutin  Bunčić. 

Grob Dragutina Stražimira nalazi se na prelijepom praškom Olšanskom groblju. Vijenac su položili  gradonačelnik Vlado Žigrović  i dogradonačelnik  Filip Ćurko.Tom prigodom gradonačelnik Žigrović izrazio je želju da se uspomena na Dragutina Stražimira očuva za buduća pokoljenja. Ravnatelj  zelinskog Muzeja, Mladen Houška, kratko se osvrnuo na Stražimirovo djelovanje u službi  donjozelinskog  župnika, kao i na njegovu istaknutu ulogu vinogradarskog prosvjetitelja i ljubitelja dobrog društva i kapljice.

Voditelj našeg putovanja i najzaslužnija osoba za otkrivanje Stražimirova  groba, Franjo Vondraček, govorio je o tijeku otkrivanja Stražimirova groba prije pet godina, nakon čega je postavljena i svečano otkrivena spomen- ploča 2008. godine.

O životu Dragutina Stražimira  i otkrivanju  spomen- ploče  objavljen je članak na web stranici naše škole.

                                                                                                                       Biserka Bilić, prof. 

Natpis na spomen ploči

                   Ovdje počiva 

              DRAGUTIN  STRAŽIMIR

                   1822. – 1891.

     hrvatski prosvjetitelj, pisac i donjozelinski  župnik

   U znak zahvalnosti hrvatskog naroda ovu spomen ploču podiže  2008.
   godine

   Grad Sveti Ivan Zelina

 

 


[OPŠIRNIJE]DRAGUTIN STRAŽIMIR
Petra Petak Tomislav Čegec / datum: 28. 11. 2008.

 

DRAGUTIN STRAŽIMIR

OTAC HRVATSKE ENOLOGIJE

(1821.-1891.)

 

 

Dragutin Stražimir rodio se 27. rujna 1821. godine u Velikom Bukovcu pokraj Ludbrega. Njegova je obitelj živjela na posjedu grofa Draškovića (njegov otac je obavljao posao upravitelja imanja) sve do preseljenja u Zelendvor na posjed obitelji Erdödy. Mladi Stražimir pohađao je pučku školu u Petrijancu pokraj Varaždina. Školovanje je nastavio u Bjelovaru, Kaniži i završio u sjemeništu u Zagrebu.

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju